Hier begint de zee

Hier begint de zee

Een opvallende stoeptegel vlakbij een put met de tekst ‘Hier begint de zee’, ‘Niets ingooien a.u.b.’. Ze liggen in het centrum van Ommen om voorbijgangers aan het denken te zetten. Wereldwijd is aandacht voor de ‘plastic soep’ en zijn er acties om zeeën schoner te krijgen. Uit de boodschap van de tegels blijkt dat het ook belangrijk is om bij het begin te beginnen: gooi niets op de grond.

Duidelijke boodschap:
‘Niets ingooien a.u.b.’

Het initiatief van de tegels met duidelijke boodschap komt van Rotary Ommen Dedemsvaart die het doel heeft om meer bewustzijn te stimuleren rondom schoon en veilig water. Commissielid Jan Vesseur: "Hoe mooi zou het zijn als de rivieren zo gezond worden dat we er uit kunnen drinken. Een drinkbare Vecht is alleen mogelijk als we allemaal bijdragen aan zo min mogelijk afval richting de rivier." Begin juli, tijdens een fietsroute van Ommen via de Lemelerberg naar Raalte, ruimden de leden zwerfafval op. Rotary Nederland bestaat 100 jaar en voert acties uit in het kader van schoon water zoals ‘End Plastic Soup’. Met de opbrengst van deze opschoontocht werden de stoeptegels aangeschaft. Vervolgens klopten ze bij gemeenten aan voor medewerking.

Bewustwording stimuleren

Wethouder Bart Jaspers Faijer was direct enthousiast over het initiatief: “We realiseren het ons vaak niet, maar alles wat rondzwerft aan afval kan via het riool en de afwatering naar de zee stromen. Met alle gevolgen van dien. De tegels creëren een stukje bewustwording voor het verminderen van zwerfafval en het borgen van schoon water. Dat sluit naadloos aan op ons Programma water en riolering 2023-2027 en de regionale campagne ‘Laat u niet verrassen’ die inwoners tips geeft om goed voorbereid te zijn op het veranderende klimaat. In Ommen zijn we groen, gastvrij en geïnspireerd en dat willen we graag zo houden.”